Ventilator-associated pneumonia (vap) in intensive care unit : the role of vap bundle education in reducing its rates - Che Ishak, Zahniyah (2013)
Pengenalan: Kesedaran dan pengetahuan adalah aspek penting dalam program pencegahan VAP. Pengetahuan peserta kajian tentang VAP dan pencegahannya adalah sederhana. Walaubagaimanapun, pengetahuan tidak memastikan amalan mengikut garispanduan saintifik dan implementasi garispanduan memerlukan perubahan dan kelestarian. Objektif kajian: Memastikan kesan program pendidikan VAP bundle ke atas pengetahuan serta amalan jururawat dan kadar insiden serta faktor yang berkaitan dengan VAP di ICU.