Correlation of interleukin 31 serum levels in patients with atopic dermatitis, allergic rhinitis and atopic asthma - Mohd @ Muhammad Amin, Siti Noor Syuhada (2013)
Interleukin 31 (IL-31), merupakan salah satu daripada sitokin yang menjadi pengawal atur yang penting terhadap tindak balas TH2. Kajian terdahulu telah dilakukan oleh Zhang et al. (2008), untuk mengukur paras IL-31 di kalangan atopic dermatitis (AD). Walaubagaimanapun, paras IL-31 di kalangan allergic rhinitis (AR) dan atopic asthma (AA) adalah masih tidak jelas. Objektif-objektif dalam kajian “cross sectional” ini adalah untuk mengukur paras IL-31 di kalangan AD, AR dan AA, untuk mengukur korelasi antara IL-31 dan faktor-faktor yang mempengaruhi penyakit, untuk mengukur IL-31 dan tahap keterukan penyakit dan untuk mengukur paras IL-31 dan pruritus di kalangan pesakit.