Classroom acoustic measurements and audiological screening of year 1 school children - Abbood Al-Dulaimi, Saif Hasan (2013)
Bunyi bising dikaitkan dengan kemerosotan kualiti hidup dengan mengganggu percakapan, mempercepatkan dan meningkatkan perkembangan sikap sosial negatif seperti meragam dan neurosis, dan juga gangguan penumpuan dan seterusnya prestasi dan produktiviti. Dalam kelas, persepsi bunyi dikaburi oleh ambien bunyi bising dan gema(reveberation). Gema berlebihan dan ambien bunyi bising mempunyai kesan negatif yang jelas terhadap persepsi percakapan melalui bunyi yang dicemar (smearing) atau penopengan (masking). Walaupun kehilangan pendengaran adalah perkara biasa dan ketidakupayaan yang biasa berlaku yang mengganggu prestasi pembelajaran kanak-kanak yang bersekolah dalam negara membangun, kanak-kanak dalam era persekolahan jarang disaring pendengaran mereka sewaktu pemeriksaan klinikal rutin, dan pihak berkuasa bidang kesihatan tidak menumpukan sepenuh perhatian terhadap penilaian audiometrik terutamanya di sekolah rendah.