A study of permanent second and third molars in determining the optimal time for orthodontic intervention among Malay population using radiographs - Q. A. Alawaj, Khaled (2013)
Latar belakang: Intervensi awal seperti pengekstrakan molar kekal pertama (FPMs) yang mempynyai prognosis yang tidak baik pada masa optimal dan rawatan dengan alatan yang berfungsi adalah penting dalam pengurusan ortodontik. Sasaran: Untuk menentukan anggaran umur ideal untuk pengekstrakan prognosis tidak baik molar kekal dan puncak pertumbuhan mandibular menggunakan OPG dalam kalangan populasi Melayu. Kajian ini juga membuat perbandingan umur kronologikal pada tahap perkembangan krip pada setiap tiga molar di antara jantina, rahang atas dan bawah kanan dan kiri pada setiap rahang.