A study of peroxisome proliferator activated receptor gamma (PPARy) gene variant in relation to physical activity and fat intake among primary school Malay children in Kota Bharu, Kelantan - Rahman, Aiman Nadia Akmar (2013)
Mutasi pertukaran antara Proline kepada Alanin di kodon 12 gen Peroxisome Proliferator Activated Receptor Gamma (Pro12Ala PPARγ) adalah salah satu daripada faktor genetik utama yang menyumbang kepada tenaga yang berlebihan dan mengakibatkan obesiti. Oleh itu, antara objektif kajian ini adalah untuk menentukan hubungkait antara variasi Pro12Ala pada gen PPARγ dan indeks jisim badan dalam kalangan kanak-kanak Melayu, menentukan perbezaan aktiviti fizikal antara subjek yang mempunyai mutasi gen dan tidak mempunyai mutasi Pro12Ala pada gen PPARγ dan menentukan perbezaan pengambilan lemak antara subjek yang mempunyai mutasi gen dan tidak mempunyai mutasi Pro12Ala pada gen PPARγ.