Therapeutic drug monitoring in methadone maintenance therapy (MMT) : an evaluation of genetic factors influencing clinical outcomes and serum concentrations of methadone - Mohamed Nazar, Nor Ilyani (2013)
Terapi Gantian Methadone (TGM) telah digunakan secara meluas dan berfungsi untuk mengelakkan berlakunya gejala penarikan dalam kalangan penyalahguna dadah jenis opiat. Ia merupakan salah satu daripada kaedah pendekatan “pengurangan kemudaratan” (harm reduction) bagi menurunkan kadar penularan jangkitan melalui darah dalam komuniti terutamanya HIV AIDS yang boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, proses penentuan dos yang optimum bagi setiap pesakit adalah sukar dan mencabar kerana ia menunjukkan kepelbagaian aktiviti farmakologi yang tinggi dalam individu yang berbeza. Kajian ini menghuraikan hubungkait di antara kepekatan methadone darah (Ctrough) dengan dos harian pesakit dan keberkesanan yang dikehendaki iaitu keterukkan gejala penarikan dan ujian pengesahan air kencing bagi pengambilan dadah terlarang. Hubungan antara pelbagai haplotaip gen CYP2B6 dengan kepekatan methadone darah dan variasi polimorfisme nukleotida tunggal OPRM1 (A118G) dengan tahap keberkesanan klinikal yang diukur juga dikaji.