Fasting plasma glucose as a screening test for gestational diabetes mellitus : a hospital-based, cross sectional study of 370 antenatal patients in Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan, Malaysia, 1999-2000 - Mohd Noor, Nor Haznita (2002)
Objektif: Mengkaji glukos plasma berpuasa (fasting plasma glucose) sebagai ujian penyaringan bagi penyakit kencing manis ketika mengandung (gestational diabetes mellitus). Objektif selanjutnya adalah untuk menentukan taburan demografi bagi penyakit kencing manis ketika mengandung dan menilai pecahan penyakit ini yang dapat dikesan melalui saringan selektif menggunakan faktor sejarak Metodologi: Kajian bersilang telah dijalankan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan dari bulan Julai 1999 hingga bulan Oktober 2000. Data asas diambil daripada 461 pesakit yang bersetuju mengambil bahagian di dalam kajian ini, yang mana umur kandungannya tidak melebihi 28 minggu dan tidak mempunyai penyakit kencing manis sebelum ini. Ujian glukos piawai 2-jam 75-g telah dijalankan ke atas 370 pesakit. Penyakit kencing manis semasa mengandung dan subkategorinya iaitu kencing manis dan gangguan toleransi terhadap glukos semasa mengandung telah didefinasikan oleh mengikut 'Definition, Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications. Part 1 :Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus Provisional Report of a WHO Consultation'. Ciriciri saringan glukos plasma berpuasa dikaji melalui kiraan sensitiviti dan spesifisiti dengan 'receiver operator characteristic curves'.