Colorectal carcinoma in Hospital Kuala Terengganu from 1987 to 1999 - Ramasamy, Umasangar (2002)

(untitled)
Kancer kolon dan rektum adalah salah satu ketumbuhan malignan yang utama di negara ini. Kini insiden kanser in sedang meningkat. Kefahaman kita berkenaan penyakit kanser kolon dan rectum bertambah dengan perkembangan terbaru dalam bidang genetic. Kaedah perubatan yang terbaru membolehkan survival dan kualiti hidup ditingkatkan. Walaubagaimanapun perkembangan ini tidak dipergunakan sepenuhnya terutama di kawasan pendalaman di negara ini.