Comparison between 3D TOF magnetic resonance angiography and intra-arterial digital subtraction angiography in imaging the circle of willis - Mohd Ghazali, Rozita (2002)

(untitled)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menguji ketepatan teknik "3D time of flight" magnetic resonans angiografi berbanding dengan teknik "intra-arterial digital subtraction" angiografi untuk pengimejan segmen-segmen arteri didalam "circle of Willis". Seramai 38 orang pesakit yang telah menjalani kedua-dua ujian "3D TOF MRA" dan "IADSA" di Hospital Universiti Sains Malaysia mulai November I 998 hingga Disember 2000 telah dimasukkan ke dalam kajian ini. Daripada jumlah ini, sebanyak 398 segmen-segmen arteri telah dibandingkan dan dianalisa. Dua orang pemerhati telah menjalankan analisis secara retrospektif terhadap imej-imej "IADSA" dan imej-imej "MlP" dari "3D TOF MRA" pada masa yang berlainan. Segmen-segmen AI, A2, MI dan Pl telah dikategorikan sebagai nonnal, kecil atau tidak wujud, manakala segmen-segmen ACOM dan PCOM telah dikategorikan sebagai berfungsi, "patent" ataupun tidak kelihatan.