Characteristics of violence and aggression in patients with schizophrenia in Hospital Kota Bharu - Ali, Omar (2002)

(untitled)
Perlakuan ganas dan aggressif individu-individu yang mengidap sakit mental yang serius telah menjadi fokus yang penting dalam rawatan psikiatri berteraskan komuniti. Kebelakangan ini penemuan telah mendapati adanya kaitan antara penyakit mental dan perlakuan ganas terutamanya bagi pesakit yang menghidapi schizophrenia. Terdapat beberapa faktor perlakuan ganas yang penting untuk tujuan "risk management" dan usaha pemulihan yang efektifpesakit-pesakit berkenaan.