EKSKAVASI SUNGAI BATU UBAH SEJARAH TAMADUN ASIA TENGGARA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 25 November 2015 – Sejak usaha ekskavasi dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Arkeologi Global (PPAG), Universiti Sains Malaysia (USM) di tapak arkeologi Sungai Batu pada tahun 2009, penyelidik berjaya menggali pelbagai penemuan ketamadunan rantau ini. Menurut Pengarah PPAG USM, Profesor Dato’ Dr. Mokhtar Saidin, segalanya bermula atas permintaan mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk Jabatan Warisan Negara dan PPAG USM membantu melengkapkan data Lembah Bujang.