An intervention study to improve safe behaviour of pesticide handling among tobacco planters in Bachok, Kelantan - Selamat, Mohamad Ikhsan (2002)

(untitled)
Di Malaysia, 6.7% pekerja pertanian mengalami keracunan pestisid setiap tahun secara tidak sengaja. Beberapa kajian telah dibuat untuk memahami penyebab-penyebab keracunan pestisid di kalangan pekerja-pekeija pertanian ini. Kajian intetvensi komuniti ini telah dijalankan di antara bulan Julai 2000 dan Jun 2001 untuk menilai satu pakej pendidikan kesihatan bertujuan untuk meningkatkan tingkahlaku yang selamat dalam pengendalian pestisid di kalangan penanam tembakau di daerah Rachok, Kelantan. Sejumlah 85 orang (kawasan intervensi) dan 71 orang (kawasan kawalan) sampel telah dipilih dari Tawang dan Telong (kadar respons sebanyak 95.3% dan 98.6% masing-masing).