External cephalic version as a primary option in the management of uncomplicated singleton term breech pregnancy: is it worthwhile? - Sachlin, Mimin Tarmini (2002)

(untitled)
Pili han tentang cara kelahiran terbaik untuk pesakit-pesakit dengan kedudukan bayi songsang sering menimbulkan kontroversi. Salah satu alternatif adalah dengan melakukan prosedur ECV, iaitu suatu proses memanipulasi abdomen ibu dengan tujuan untuk membetulkan kedudukan bayi. ECV 1nerupakan suatu prosedur yang disarankan kerana mempunyai dalil saintifik perubatan yang kuat, akan tetapi ia tidak dilakukan secara meluas dalam rutin harian.