Health-seeking behaviour among parents in Kota Bharu Kelantan: a model from lumbar puncture study - Mahmood, Maznisah (2002)

(untitled)
Faktor sosial banyak memainkan peranan panting dalam mempengaruhi ibubapa dalam membuat keputusan dalam perawatan yang diambil. Di sini sikap terhadap perawatan contohnya didalam pengambilan air tulang belakang di kalangan masyarakat ini telah dikaji.Pengambilan air tulang belakang merupakan satu cara terpenting untuk mendapatkan diagnosis penyakit radang otak atau meningitis. Ia juga panting untuk rawatan penyakit leukemia. Pakar perubatan kanak-kanak di seluruh Malaysia mempunyai pengalaman yang hampir sama mengenai penolakkan terhadap ujian pengambilan air tulang belakang (Deng et al, 1994.Ling SG,2000). Dari pengalaman kami, ramai ibubapa mempunyai perasaan takut dan keberatan untuk membenarkan ujian ini daripada dijalankan.