Predictors of important CT findings and neurosurgical intervention in minor head injury - Ab. Latip, Laili Suriani (2002)

(untitled)
Di antara semua kecederaan kepala, kecederaan kepala nngan merupakan suatu kumpulan kecederaan kepala yang paling kerap berlaku dimana ia menyumbang sebanyak 70 - 80 % kes yang ditemui di Jabatan Kecemasan. Kecederaan kepala ringan didefinasikan sebagai seseorang yang mengalami hentakan di kepala yang mengakibatkan pengsan dan I atau hilang ingatan. Sementara itu, skala koma Glasgow pula adalah di antara 13-15. Penggunaan imbasan tomografi berkomputer ke atas semua pesakit yang mengalami kecederaan kepala ringan adalah suatu perkara yang kontroversi. Ini disebabkan peratusan keputusan penting yang di perolehi dari imbasan berkenaan adalah kecil berbanding dengan kos tinggi yang membabitkan penggunaan imbasan tomografi berkomputer.