Social anxiety: risk factors of social interactional anxiety and performance anxiety among medical students - Che Mat, Khairi (2002)

(untitled)
Keresahan sosial boleh dicirikan kepada keresahan interaksi sosial dan keresahan persembahan sosial yang merupakan dua situasi keresahan yang utama. Penilaian keresahan sosial di kalangan pelajar perubatan akan membantu mereka memahami masalah ini dan dapat mengelakkan keburukan-keburukannya. Memahami faktor-faktor risiko akan membolehkan pengesanan awal dibuat dan tindakan pencegahan dapat dirancang Untuk menentukan faktor-faktor yang berkaitan dengan keresahan sosial menurut Skala Persembahan Sosial dan Skala Keresahan lnteraksi Sosial di kalangan pelajar perubatan. Penentu demografik dan korelasi tanda-tanda kemurungan dengan keresahan sosial yang teruk akan dikaji.