Field survey on road traffic noise and evaluation of hearing loss and risk factors questionnaire in the community of Kota Bharu, Kelantan. - Mohd. Taha, Haslinda (2002)

(untitled)
Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti tahap purata kebisingan bunyi bising di beberapa tempat di sekitar Kota Bharu dan menilai beberapa factor-faktor yang berisiko menyebabkan masalah pendengaran dan mengenengahkan inciden masalah kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi bising terutama terhadap orang-orang yang tinggal berhampiran dengan jalanraya-jalanraya yang sibuk. Tahap kebisingan bunyi diukur menggunakan peralatan yang dipanggil 'sound level meter' di sepanjang 15 tempat sepanjang jalanraya-jalanraya yang dipilih. Kajian meliputi 16 jam dalam masa sehari. Tempat yang dipilih kemudiannya dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Berdasarkan kepada tahap purata kebisingan bunyi, kumpulan tersebut sekali lagi dibahagikan kepada kumpulan yang terdedah kepada bunyi bising dan kumpulan yang dikawal.