Interpretation of common respiratory symptoms and atopic diseases by parents of asthmatic children and their perceptions towards asthma medication - Fauzi, Fazuliati (2002)

(untitled)
Kajian menunjukkan prevalen penyakit asma dan penyakit alahan semakin meningkat. Samada ia menunjukkan peningkatan yang sebenar adalah bergantung kepada bagaimana ibubapa menjawab soalan kajian tersebut. Penyiasatan juga menunjukkan terdapat masalah didalam komplian terhadap ubat asma terutamanya ubat inhalasi. Objektif: 1. Menyiasat interpretasi ibubapa terhadap gejala-gejala biasa penyakit asma dan alahan. 2. Untuk mengetahui anggapan ibubapa terhadap penggunaan ubat inhalasi didalam perawatan penyakit asma.