Normal pituitary gland on magnetic resonance imaging: size, shape and appearance in Kelantan population - Abdul Muthalib, Fairos (2002)

(untitled)
Adalah diketahui bahawa imbasan magnetik merupakan pengimejan yang terbaik bagi menganalisa kelenjar pitiutari dalam menentukan saiz dan bentuknya. Walaubagaimana pun, setakat ini tiada lagi kajian secara mendalam dijalankan terhadap penduduk Kelantan bagi mengetahui parameter kelenjar pitiutari tersebut. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menentukan anatomi kelenjar pitiutari dengan menggunakan imbasan magnetik. lni adalah merupakan kajian yang telah dijalankan dari bulan Jun 1999 hingga Disember 2000 di HUSM. Pesakit yang tergolong didalam kajian ini adalah merupakan pesakit tidak menghadapi penyakit kegagalan pengawalan hormon atau kelenjar pitiutari. Pada amnya, imej sagital pada bahagian otak dengan tidak menggunakan kontras digunakan secara sepenuhnya bagi tujuan ini.