Morphological differences between the two eyes of patients with asymmetrical cataract: a pilot study - Chew, Leong Sun (2002)

(untitled)
Kajian julong kali ini dijalankan dengan matlamat mencari kewujudan perbezaan fizikal antara kedua mata bagi pesakit-pasakit katarak yang tidak seimbang. Di antara pesakit-pasakit katarak klinik mata USM yang mana mata-mata mereka diukur(Biometri) dan kataraknya digredkan dengan system pengredan katarak yang diubahsuai, 51 pesakit (102 matanya) didapati mempunyai ketidakseimbangan katarak yang ketara. Mata-mata ini dikumpulkan kepada kumpulan teruk (1) dan yang tidak (2).