Respiratory involvement in rheumatoid arthritis physiologic abnormalities and determinants of radiographic - Mohamed Ismail, Asmahan (2002)

(untitled)
Kesan penyakit rheumatoid arthritis ke atas sistem pemafasan boleh dilihat dalam beberapa bentuk termasuk kesan ke atas selaput pleura, nodul paruparu, interstitial pulmonary fibrosis, and obliterative bronchiolitis. Eihnan dalam tahun 194 7 telah menunjukkan terdapatnya kesan pada keduadua lobar paru-paru dalam pesakit rheumatoid arthritis dan lebih banyak kes dikesan selepas itu. Selain daripada kesan di atas, penyakit yang lebih teruk yang mengakibatkan kerosakan pada fungsi paru-paru boleh terjadi di dalam pesakit RA walaupun X-ray dada menunjukkan paru-paru dalam keadaan normal. Dalam tahun 1994, M. Linstow dan rakan penyelidik telah juga menunjukkan pesakit dengan penyakit RA mempunyai fungsi paru-paru yang abnormal.