Randomised double-blind comparison of morphine vs a morphine-alfentanil combination for patient-controlled analgesia - Alias, Anita (2002)

(untitled)
Kaedah penggunaan analgesi/ubat penahan sakit kawalan pesakit (AKP) telah dilaksanakan semenjak 30 tahun dahulu lagi sebagai satu kaedah altematif untuk mengawal selia penggunaan analgesi/ubat penahan sakit selepas pembedahan. Ianya membolehkan pesakit mengawal sendiri sejumlah kecil opiod yang diperlukan dengan lebih baik dan berkesan. Jumlah ubat yang diberikan kepada pesakit telah dihadkan berdasarkan beberapa faktor antaranya; jumlah permintaan terhadap dos, had masa kekunci dan jeda masa kekunci misalnya setiap jam atau setiap 4 jam. Kajian ini dijalankan secara rawak untuk mengkaji kesan penggunaan diantara campuran morfin dan alfentanil dengan hanya penggunaan morfin, keatas pesakit yang menjalani pembedahan 'Caesarean'.