Sains Kesihatan: Dehidrasi Menjejaskan Keupayaan Fizikal - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Dehidrasi ialah kehilangan air dan garam daripada tubuh manusia. Tubuh manusia memerlukan air untuk mengekalkan darah dan cecair lain secukupnya bagi membolehkannya berfungsi dengan sempurnanya. Di samping cecair, tubuh juga memerlukan bahan elektrolit yang terdiri daripada garam yang lazimnya ada di dalam darah, cecair tubuh yang lain dan sel.