Sains Kesihatan: Waspada Tekanan Darah Tinggi - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Tekanan darah ialah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri ketika peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Ada dua pengukuran tekanan darah. Yang pertamanya, tekanan darah atas (normal 120) yang menunjukkan tekanan terhadap arteri disebabkan oleh denyutan jantung. Tekanan ini dikenali sebagai tekanan sistolik.