Sains Perubatan: Trauma Mengganggu Emosi - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Trauma ialah pengalaman individu yang unik tentang suatu peristiwa atau keadaan yang kekal, seperti keupayaan individu untuk mengintegrasikan pengalaman dan emosi, atau terharu dengan suatu pengalaman, sama ada secara objektif atau subjektif.