Kajian implikasi ke atas pembeli-pembeli hartanah terbengkalai di Pulau Pinang - Tan , Tzee Ling (2003)
Berlakunya projek-projek terbengkalai telah menyekat sektor pembinaan daripada berperanan sebagai penggerak utama kepada pembangunan sesebuah negara. Pihak yang paling terjejas akibat daripada projek-projek terbengkalai ialah pembeli-pembeli hartanah. Kepentingan pembeli-pembeli hartanah ini banyak diketepikan dengan adanya amalan Konsep 'Jual dan Bina' yang telah lama diamalkan di negara ini. Objektif pemilihan tajuk ini bertujuan untuk mengkaji samada Akta-akta sediada menjaga kepentingan pembeli hartanah, kesan projek terbengkalai terhadap pembeli hartanah dari segi ekonomi dan sosial, pihak-pihak yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap pembeli serta jenis hartanah yang banyak terbengkalai.