Financing of Penang state, 1960-72 : an enquiry into Malaysia's federal-state fiscal relationship - Tan, Siew Hooi (1976)

(untitled)
Kajian ini meminjamkan dan mengadakan analise perhubungan kewangan antara Kerajaan Pusat dengan kerajaan nageri, terutamanya kerajaan Pulau Pinang, pada tahun 1960-72. Kesan perhubungan kewangan terhadap kerajaan negeri dibincang secara kritik. Subjek perhubungan antara kerajaan di Malaysia sering di lupai para akademik dan badan-badan kerajaan. Jarang sekali terdapat tulisan-tulisan ekonomi atau kajian keatas topik ini. Kurangnya penyelidikan dan minatnya dalam bidang ini, yang mana saya fikir adalah punca kapada masalah membiayi kerajaan nageri, telah mendorongkan kajian ini.