Sains Kesihatan: Gejala SLE Terkawal? - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Ruam merah atau eritematosus ditemukan oleh Dr. Cazenave pada muka pesakit yang kelihatan seperti digigit oleh serigala. Kemudian, ruam ini diberi nama, lupus eritematosus diskord (DLE) atau LUPUS oleh Dr. Cazenave. Dalam bahasa Latin, maksud nama ini ialah gigitan serigala.