Sains Perubatan: Sifilis Penyakit Kelamin - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Sifilis ialah penyakit kelamin atau penyakit bawaan seks (STD) yang berjangkit dan disebarkan menerusi hubungan seks, sama ada melalui vagina, dubur atau oral. Penyakit ini juga dapat disebarkan daripada ibu kepada bayi ketika hamil. Sifilis berlaku disebabkan oleh bakteria Treponema pallidum. Sifilis penyakit kelamin yang berbahaya dan dapat mengancam nyawa manusia.