Sains Perubatan: Buasir Bahaya - Mohd Zain, Rehanah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Buasir atau hemoroid ialah pembengkakan atau inflamasi atau keradangan pada bahagian pembuluh darah dan tisu di keliling dubur dan hujung usus besar. Penekanan yang berterusan terhadap pembuluh darah pada bahagian dubur atau rektum ini menyebabkan perdarahan berlaku ketika membuang air besar.