Study comparing anthropometric measurements between transfusion dependant and transfusion non-dependant thalassemia children at Penang Hospital - Kasinathan, Vyjayanti (2001)
Beberapa kajian telah dijalankan mengenai masalah thalassemia di kalangan kanak-kanak di Malaysia. lni merupakan suatu kajian keratan lintang prospektif yang dikendalikan di Jabatan Pediatrik, Hospital Pulau Pinang dari bulan September 1999 sehingga bulan Ogos 2002. Seramai 45 orang kanak-kanak yang mengidapi penyakit thalassemia dipilih untuk kajian ini. Objektif pertama adalah untuk membandingkan perkembangan antropometrik di antara kanak-kanak yang mengalami thalassemia dan memerlukan penambahan darah secara kerap (kumpulan 1) dan mereka yang tidak (kumpulan 2). Objektif kedua adalah untuk menilai korelasi diantara kadar kenaikkan tinggi dengan air darah ferritin, tahap darah sebelum dan selepas penambahan darah dan chelation pada kanak-kanak di kumpulan 1. Ukuran antropometrik tinggi, berat, ukur lilit pergelangan lengan atas, ketebalan lipatan kulit trisep dan bisep diambil pada kumpulan 1 dan 2. Kadar kenaikkan tinggi dan berat juga diperolehi untuk kedua-dua kumpulan.