Use of capnographic waveform indices in monitoring non - intubated asthmatic patients within the emergency department - Teo, Aik Howe (2001)
Untuk mengkaji sama ada kecuraman Fasa II dan Ill dan sudut alpha (Q) gelombang kapnografi yang dikaji dapat menunjukkan perubahan dalam keadaan pesakit dengan serangan asma; dan untuk mengkaji sama ada perubahan ini berkaitan dengan peru bah an dari segi klinikal dan pengukuran 'peak flow'. Kami menjalankan kajian prospektif di Jabatan Kecemasan Hospital Universiti Sains Malaysia. 30 pesakit yang mengalami serangan asma akut dikaji dari segi klinikal(kebolehan bertutur, kadar pernafasan, kadar nadi, pulsus paradoxus, bunyi 'wheeze' dan 'pulse oximetry') dan pengukuran 'peak flow' diikuti dengan pengawasan 'sidestream' dengan kapnografi menggunakan 'nasal cannula'. Gelombang kapnografi dicatitkan di dalam kad memori komputer (PC card). Pesakit dirawati dengan 'beta-agonists' dan 'steroids' mengikuti protokol jabatan. Selepas rawatan, bila pesakit dianggap sihat untuk discaj, kajian semula dilakukan dengan kaedah klinikal, pengukuran 'peak flow' dan gelombang kapnografi. Kajian sebelum rawatan dan selepas rawatan dikaji dengan ujian 'paired samples t-test'. Kajian 'correlations' dilakukan untuk mengetahui kaitan antara ketiga-tiga kaedah pengawasan ini. Nilai p < 0.05 dianggap ketara (significant).