Prevalence of anaemia, iron deficiency, iron deficiency anaemia and risk factors for iron deficiency in Kelantanese children - Ali Shibramulisi, Siti Noor (2001)
Kekurangan zat besi merupakan masalah yang sering ditemui di kalangan kanak-kanak. Kekurangan zat besi pada kanak-kanak 2 tahun ke bawah boleh mengganggu kesihatan mental, melembabkan perkembangan psikomotor serta membantutkan tumbesaran. Penentuan kadar prevalens kekurangan zat besi di kalangan kanak-kanak di Kelantan diharapkan dapat memberi gambaran kasar masalah ini di Malaysia, manakala pengenalpastian faktor-faktor risiko kekurangan zat besi dapat membantu strategi pencegahan.