Cervical smear at antenatal booking in HUSM : is it worthwhile? - Syed Zainol Abidin, Sharifah Sofiah (2001)
Kajian dijalankan untuk menentukan prevalens kes-kes calitan serviks abnormal dalam wanita hamil yang menghadiri klinik "booking" di Hospital Universiti Sains Malaysia. Tujuan kedua adalah untuk menentukan sitologi calitan serviks yang normal yang berkaitan dengan perubahan fisiologi semasa hamil di dalam populasi terlibat. Akhir sekali, kajian ini bertujuan untuk membezakan sitologi calitan serviks di antara populasi wan ita hamil dan wan ita yang tidak hamil. Kajian ini adalah kajian bersilang prospektif yang telah dijalankan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan dari bulan Julai 1999 hingga bulan Jun 2000. Seramai 321 wanita hamil telah bersetuju untuk menyertai kajian ini setelah kaunseling dan kebenaran telah diberi dengan persetujuan secara lisan.