Severe open fracture tibia the relationship between external fixation and nonunion - Ab. Ghani, Sanusi Azni (2000)
Satu kaj ian retrospektif telah dijalankan dari J anuari 1997 sehingga J anuari 1999 untuk mengkaji kadar ketidakcantuman fraktur terbuka yang teruk tulang tibia yang dirawat dengan fiksator ekstema. Kajian ini melibatkan 22 pesakit yang mengalami fraktur terbuka yang teruk tulang tibia iaitu gred 11, 111A dan lllB yang telah dirawat dalam masa setahun di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan. Julat umur pesakit adalah dari 19 tahun sehingga 73 tahun ( dengan umur purata pesakit adalah 38.2 tahun ). Terdapat 19 pesakit lelaki dan 3 pesakit wanita. Penyebab kecederaaan pada 19 pesakit adalah kemalangan motosikal, satu pesakit pejalan kaki-motosikal, satu kemalangan kereta dan satu kemalangan semasa pembalakan. 2 fraktur adalah dibahagian atas, 11 dibahagian tengah, 8 dibahagian bawah dan satu melibatkan dua paras iaitu bahagian tengah dan bawah. Pemeriksaan fizikal dan filem x-ray digunakan untuk menilai kadar penyembuhan fraktur.