A study of ABO haemolytic disease of the newborn in Hospital of Universiti Sains Malaysia, Kelantan - Mohd Sahid, Salman (2001)
Tujuan kajian ini adalah untuk menganalisa samada ujian-ujian rutin serologi dan hematoJogi makmal, boleh di gunak:an untuk pengesanan awal penyak:it hemolisis ABO bayi dan mendapatkan data-data untuk kajian epidemiologi berkenaan penyakit ini. Kajian ini adalah secara 'cross-sectional' perbandingan ke atas bayi-bayi yang di lahirkan oleh ibu-ibu yang mempunyai kumpulan darah 0 resus positif di Bilik Bersalin, HUSM dari Oktober, 2000 hingga Jun, 2001. Spesimen darah dari talipusat bayi-bayi yang memenuhi kriteria diambil dan di uji untuk hemoglobin, bilirubin, pengiraan reticuJosit, DAT, pengiraan sperosit dan pengiraan NRBC per 100 WC. Kemudian keputusan ujian-ujian tersebut dianaJisa secara statistik. Data-data gambaran klinikal dan pengurusan rawatan bayi-bayi di ambil dari buku rawatan pesakit dan hubung-kaitnya dengan keputusan ujian darah dari tali-pusat bayi dikaji. Anggaran insiden dan keterukan penyakit hemolisis ABO bayi di buat dengan data-data yang di perolehi.