UNIVERSITI PERLU LAKUKAN TRANSFORMASI MENYELURUH HADAPI CABARAN MASA HADAPAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 30 Oktober 2015 - Universiti Awam di negara ini perlu membuat transformasi yang menyeluruh supaya dapat mengurangkan kos operasinya dengan meningkatkan kecekapannya di samping dapat meningkatkan hasil pendapatan. Menurut Pengarah Institut Penyelidikan Pendidikan Tinggi Negara (IPPTN) Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Ahmad Nurulazam Md Zain, usaha ini termasuklah peralatan penyelidikan diletakkan sebagai kemudahan untuk semua penyelidik universiti bukannya setiap penyelidik perlu memilikinya secara persendirian terutamanya yang melibatkan peralatan penyelidikan yang mahal.