Factors influencing duration of untreated psychosis in patient with first episode schizophrenia - Husain, Rohayah (2001)
Jangkamasa psikosis belum dirawat dalam pesakit Skizofrenia episod pertama secara puratanya adalah panjang (satu hingga dua tahun). Walaubagaimanapun faktor mana yang mempengaruhi jangkamasa ini di dalam pesakit Melayu belum pernah disiasat sepenuhnya. Untuk menentukan faktor-faktor yang berkaitan dengan jangkamasa psikosis belum dirawat di dalam pesakit Kecelaruan Skizofrenifom dan Skizofrenia episod pertama yang dimasukkan ke wad psikiatri, Hospital Kota Bharu, Kelantan.