A study on APACHE II severity scoring system in Intensive Care Unit Hospital University Sains Malaysia - Mohamad Zaini, Rhendra Hardy (2001)
Sistem penilaian keterukan pesakit telah digunakan secara meluas untuk mengkaji keadaan pesakit yang dimasukkan ke unit rawatan rapi samada untuk melihat perubahan fisiologi atau keberkesanan rawatan dan menilik kadar kematian. APACHE ll merupakan system penilaian yang selalu digunakan kerana ia adalah senang dikendalikan dan mudah diperolehi. Selama 12 bulan, dari Januari 2000 ke Disember 2000, seramai 180 pesakit telah dimasukkan ke unit rawatan rapi, hospital Universiti Sains Malaysia. Kemasukkan adalah berdasarkan criteria yang telah ditetapkan di dalam kajian ini.