A ten - year study on in the intensive care unit of Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan - Ahmad, Rashidi (2001)
Serangan asma teruk dan tiba-tiba adalah senario biasa di Jabatan Kecemasan dan menjadi punca kemasukan ke hospital dan unit rawatan rapi. Kajian ini mendedahkan demografi pesakit tersebut dan juga sebab mengapa mendapat serangan yang teruk. Amat panting kita mengenal pasti pesakit yang cenderung mendapat asma teruk dan mengetahui faktor-faktornya agar dapat memberi ~ rawatan optimum. Seterusnya mengurangkan kadar mobiditi dan motaliti asma.