The peterm prediction study : association of caesarean delivery with increases in maternal weight and body mass index - Mohamad, Norlia (2001)

(untitled)
Tujuan kajian ini ialah untuk menilai samada berat badan dan indeks jisim badan yang tinggi sebelum atau semasa mengandung mengakibatkan kenaikkan kadar kelahiran secara caesarean. Kajian ini juga cuba untuk menilai samada pertambahan berat badan semasa mengandung menyebabkan kenaikkan kadar kelahiran secara caesarean. Objektif ketiga ialah mendapatkan satu nilai BMI atau kenaikkan berat badan yang menyebabkan pertambahan kadar caesarean.