Topical latanoprost (PGF2 analogue) for the prevention of immediate increase in intraocular pressure after cataract extraction - Nik Zaid, Nik Azlan (2001)
Kami telah menjalankan satu kajian ke atas kesan analog Prostaglandin PGF2o. terhadap tekanan intraokular mata pesakit yang menjalani pembedahan katarak. Sebanyak 72 mata pesakit yang menjalani pembedahan katarak menggunakan teknik endocapsular beserta implantasi kanta intra-okular menggunakan bahan viskoelastik, telah dibahagikan kepada dua kumpulan secara rawak. Sebanyak 36 mata pesakit di dalam kumpulan latanoprost menerima ubat titis latanoprost 0.005% sebaik selesai pembedahan sementara 36 mata pesakit di dalam kumpulan kontrol menerima ubat titis tetrahydrozoline hydrochloride (optizolin). Aspek-aspek lain rawatan dan pembedahan bagi kedua-dua kumpulan adalah sama. Tekanan intraokular telah diukur sebelum pembedahan (pra-pembedahan) dan 3, 6, 9 dan 24 jam selepas pembedahan.