JEREBU KUNING: FENOMENA BOLEH BERLAKU - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 21 Okt. 2015 – Fenomena jerebu berwarna kuning yang menjadi viral di media sosial baru-baru ini kemungkinan besar boleh berlaku dengan mengambil kira kehadiran komponen gas lain dalam udara termasuk karbon monoksida dan nitrogen dioksida. Pensyarah Pusat Pengajian Sains Fizik, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Mohd. Zubir Mat Jafri berkata, jerebu kuning berlaku disebabkan oleh beberapa faktor termasuk tindakbalas kimia dengan udara sedia tercemar, refleks cahaya matahari dan sebagainya.