Association between myopia and amplitude of accommodation in young adults - Ng, Sok Lin (2001)
Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mengkaji hubungan diantara amplitud akomodasi (amplitude of accommodation) dan masalah refraksi (refractive error) di kalangan penuntut·penuntut perubatan dan kejururawatan daripada Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia. Disamping itu, faktor-faktor lain yang berkaitan dengan rabunjauh (myopia) turut disiasat. Sejumlah 110 penuntut-penuntut perubatan dan kejururawatan daripada PPSP Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan terlibat dalam penyelidikan ini. Sample dipilih daripada populasi dengan kaedah 'stratified random sampling' (stratified random sampling method). Masalah rabun masing-masing ditentukan, jarak 'near point' (near point distance) dan jarak 'far point'' (far point distance) diukur pada kedua-dua mata pada masa yang berasingan. Amplitud akomodasi dikira secara penolakan 'far point'(unit diopter) daripada 'near point' (unit diopter). Data analisis dilakukan dengan program SPSS.