Sago hydrogel as dressing for partial thickness wound in rabbits - Md Nor, Mohd Tarmizi (2001)
Pada masa kini bergai jenis pembebab luka kedapatan dipasaran. Banyak kajian menunjukkan pembebat yang berjaya mempertahankan kelembapan pada permukaan luka dapat menyembuh luka dengan lebih cepat. Semua nya dihasilkan dari negara luar. Oleh hal demikian Malaysian Institute of National and Technology telah menghasilkan pembebat dari jenis tersebut yang dihasilkan dari sago. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk menilai Sago hydrogel: 1: Dapat digunakan sebagai pembebat luka 2: Dapat menggalakkan proses penyembuhan luka dengan kadar lebih baik berbanding dengan pembebab standard 3. Dapat menghalang jangkitan kuman keatas luka pembebat standard.