Hearing screening of infants in neonatal unit, Hospital Universiti Sains Malaysia using transient evoked otoacoustic emissions - Md Daud, Mohd Khairi (2001)
Kajian prospektif ini melaporkan prevalen kecacatan pendengaran di kalangan pesakit yang menerima rawatan di dalam Unit Neonatal (bayi yang telah menerima rawatan di unit rawatan rapi dan yang menghadapi masalah kurang serius). Rekabentuk kajian: Dari 15hb. Februari hingga 15hb. Mac, 2000 dan dari 15hb. Februari hingga 15hb. Mei, 2001, seramai 401 orang bayi telah menjalani ujian saringan pendengaran dengan menggunakan "transient evoked otoacustic emissions" diikuti ujian saringan kedua untuk bayi-bayi yang gagal di dalam ujian pertama. Keputusan: 370 {92.27%) orang bayi telah lulus saringan pertama untuk kedua-dua belah telinga. Lapan (2%) orang bayi telah gagal untuk sebelah telinga manakala 23 (5.74%) orang bayi telah gagal untuk keduadua belah telinga, menjadikan sejumlah 7.74o/o daripada bayi-bayi tersebut dicadangkan untuk menjalani ujian saringan kedua.