Diagnostic accuracy of cytology and colposcopy in cervical squamous intraepithelial lesion : a four - year experience in Hospital University Sains Malaysia - Mohamed Tarmizi, Mohamed Hatta (2001)
OBJEKTIF: Kajian dijalankan untuk menilai ketepatan diagnostik sitologi dan kolposkopi pada wanita yang mempunyai lesion intraepithelium di pangkal rahim dengan mengunakan histologi sebagai 'stan dad emas'. Kami juga mengira sensitiviti, spesifisiti, nilai-nilai ramalan positif dan negatif sitology dan kolposkopi berbanding dengan histologi dalam memastikan keujudan lesion grad tinggi. Tujuan kedua adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor berisiko yang mengaitkan wanita yang dikaji dengan Pap smear yang bergrad tinggi. METODOLOGI: Satu kajian garis lintang melibatkan seramai seratus dua belas wanita yang mempunyai sitologi pangkal rahim yang tidak normal dikaji selama empat tahun dari Jun 1997 hingga Mei 2001. Mereka semuanya telah menjalani ujian kolposkopi di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kelantan. Satu analisa korelasi diantara sitologi dan kolposkopi dengan gambaran kolposkopi dan histologi telah di buat. Kolposkopi telah dilakukan oleh para ginaekologi di jabatan kami.