The outcome of closed interlocked nailing for treatment of comminuted femoral shaft fracture - Hj. Din, Mohamad Yazid (2001)
Fraktur tulang femur adalah suatu kecederaan yang sering berlaku, selalunya disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Kecederaan tulang ini boleh diklasifikasikan kepada beberapa tahap bergantung kepada teruknya kemalangan yang berlaku. Bagi golongan muda, selalunya kepatahan ini berlaku semasa kemalngan jalanraya. Bagi pula ianya isebabkan kecederaan dirumah dan lain lain. "Static reamed interlocking nailing" adalah suatu cara rawatan yang standard dalam merawat fraktur tulang femur terutamanya bagi yang mengalami fraktur yang teruk. Suatu ketika peggunaan kaedah ini dianggap boleh membawa kepada komplikasi non union. Satu lagi cara merawat tulang femur yang patah ini ialah menggunakan kaedah "unreamed"