Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and water - Ismail, Mohamed Saat (2001)
Kajian ini dilakukan secara bersilang dan rawak bertujuan untuk membandingkan keberkesanan rehidrasi keseluruhan badan dan pengembalian semula isipadu darah (BV) dengan menggunakan minuman air kelapa muda segar (CW), karbohidrat berelektrolit (CEB) dan air kosong (PW) dalam jangkamasa 2 jam rehidrasi setelah melakukan senaman sehingga ketahap dehidrasi. Seramai Iapan orang subjek lelaki berumur antara 20-30 (min=22.4±3) tahun, dengan purata pengambilan oksigen maksimal (V02max) iaitu 45.79±1.52ml.kg.-1.min.-1 melakukan senaman pada tahap kelajuan 60°/o V02max selama 90 minit pada suhu 31.1±0.03°C dan berkelembapan relatif (rh) 51.4±0.1 %, sehingga ketahap dehidrasi 2.78±0.06o/o ataupun (1.56±0.05 kg) kehilangan berat badan. Selepas senaman subjek diarah duduk berehat di dalam bilik bersuhu 22.5± 0.1°C dan 67.0±1.0°/o (rh) sambil minum sama ada CW, CEB atau PW dengan jumlah 120% daripada kehilangan berat badan. Minuman diberi dalam tiga bolus 50o/o (781±47 ml), 40o/o (625±33 ml) dan 30o/o (469±28 ml) pada masa 0 min, 30 min, dan 60 minit dalam jangkamasa 2 jam rehidrasi.