USM BANTU LONJAK HUTAN BAKAU MERBOK DALAM RIZAB BIOSFERA UNESCO (UNESCO BIOSPHERE RESERVE) - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 19 Okt. 2015 – Sekumpulan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia (USM) sedang giat menyiapkan dosir bagi membolehkan Hutan Paya Bakau Merbok dapat diwartakan sebagai Rizab Biosfera Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO). Melalui kajian USM selama lebih empat dekad, Hutan Paya Bakau Merbok terbukti mempunyai keunikan tersendiri termasuk mengandungi kepelbagaian spesis bakau tertinggi di dunia dalam satu kawasan yang kecil, hanya dalam keluasan 4,000 hektar.